Visuele Screening

Goed zien is ontzettend belangrijk. Wanneer je niet goed ziet kan dit allerlei gevolgen hebben. Helaas wordt er tot op heden in het onderwijs nog te weinig rekening gehouden met het feit dat er een verband bestaat tussen leer- en/of gedragsproblemen en zien.

Vaak zijn de ogen al eerder getest op gezichtsscherpte en wordt er gekeken of de ogen gezond zijn. Dit is belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om te weten of de kwaliteit van de samenwerking van de ogen en de verwerking van de visuele informatie goed verloopt. Dit gebeurt nauwelijks.

Ik ben gecertificeerd om een visuele screening uit te voeren en een trajectbegeleiding op te starten en te begeleiden, bij zowel kinderen als volwassenen.

Oogsamenwerking

Wanneer de ogen niet goed samenwerken kan er geen goed beeld (disparaat) worden gevormd van dat waar er naar gekeken wordt (fixeren). Het lukt dan niet goed om de twee beelden samen te laten smelten tot één stabiel beeld.

Het gevolg van een slechte samenwerking van de ogen kan zijn dat degene onrustig gedrag laat zien, uitvalt met schoolprestaties, geen zin meer heeft in school of studie, hoofdpijn heeft, een slecht leesbaar handschrift, faalangstig, etc.

Screening

De screening vindt plaats in een ontspannen setting. Uw kind doet diverse teken- en beweegoefeningen. U als ouder bent hierbij aanwezig.

Omdat de oogsamenwerking ook te maken heeft met hoe het lichaam beweegt, zal ik deze screening altijd in combinatie met een screeening op de aanwezigheid van primaire reflexen uitvoeren. Lees hier meer informatie over primaire reflexen.


Training

Wanneer ik tijdens de screening heb ontdekt dat de ogen nog onvoldoende samenwerken krijgt uw kind diverse oogoefeningen mee. Deze worden thuis uitgevoerd onder begeleiding van een ouder.

Nadat de behandeling is opgestart en er al verbetering te zien is in de oogsamenwerking, kan er ook worden begonnen met remedial teaching om zo het leerprobleem of achterstand aan te pakken. Wanneer eerder met rt wordt gestart zal deze niet effectief zijn, omdat een goede oogsamenwerking een voorwaarde is om te kunnen leren.

Resultaten

Met de juiste begeleiding bij de oefeningen en eventuele hulpmiddelen ziet uw kind de letters nu weer correct. Letters staan stil, teksten kunnen ontspannen worden gelezen, het handschrift verbetert, enzovoorts. Hoofdpijn verdwijnt Je hebt geen hoofdpijnen meer. Zien is weer leuk. Leren kan weer op een ontspannen manier.

En bovenal: het kind bloeit weer op!

 

Heeft u interesse in deze screening of heeft u hierover een vraag?
Neem gerust contact met mij op.
Ik wil graag contact

UA-37553256-1