Reflexrestanten

Moeite met concentratie, lezen, schrijven, rekenen en/of motorische problemen?
De oorzaak hiervan zou de aanwezigheid van reflexrestanten kunnen zijn waardoor er geen automatische controle over de balans en motorische vaardigheden is ontwikkeld. Hierdoor kunnen veel aspecten van het leren negatief worden beïnvloed. Vaak worden deze kinderen ten onrechte bestempeld als slordig, onhandig, hyperactief of ongehoorzaam. Reflexrestanten kunnen worden weggetraind waardoor het kind weer opbloeit.

There is nothing in the mind, 
                   that can’t be seen in the posture.

  

Wat zijn primaire reflexen?

Primaire reflexen zijn bewegingen die vanuit de hersenstam automatisch volgen op prikkels van buitenaf. Iedere gezonde baby wordt geboren met een set van primaire reflexen. Zij helpen een baby te overleven in de fase dat hij zich nog niet bewust is van zichzelf en zijn omgeving.

Daarnaast hebben ze een functie in de groei van het zenuwstelsel. Ze geven informatie aan het lichaam over bewegingen, balanceren, spanning en ontspanning.

Uiterlijk voor het derde levensjaar leert het kind de primaire reflexen te beheersen en de bewegingen gecontroleerd uit te voeren.

.

Reflexrestanten

Wanneer de reflexen niet worden afgeremd blijven sommige primaire reflexen actief in het lichaam (ongeremd aanwezig) waardoor ze later de bewegingscontrole, oogfunctionering, oog-handcoördinatie, evenwicht en waarnemingsvermogen, en alles wat daar mee samenhangt kunnen vertragen of hinderen.

Vaak zijn de reflexen niet meer als zodanig te herkennen, maar ondertussen verstoren ze het normale functioneren wel degelijk. Een reflex heeft namelijk altijd voorrang, waar je ook mee bezig bent en slurpt energie.

 


Gevolgen

Gevolgen van ongeremde reflexen kunnen o.a. zijn:

* Moeite met bewegen- van schrijven tot rennen-
* Hinderen van waarnemingsvermogen
* Moeite met rekenen
* Moeite met lezen, spelling en/of taal

Frustratie, hyperactiviteit en hypergevoeligheid kunnen verdere symptomen zijn. Daardoor kunnen er leer- en/of gedragsproblemen ontstaan.

Er is wat aan te doen!

Met behulp van een screening kunnen deze reflexrestanten worden opgespoord. Aangezien de oogsamenwerking hier ook op van invloed is, screen ik deze ook. Lees hier meer informatie over oogsamenwerking.

Door een uitgekiend bewegingsprogramma worden de reflexen dusdanig getraind dat deze eigen gemaakt worden en niet meer storend zijn voor uw kind.

Tijdens het programma worden de reflexen door de dagelijkse lichaamsoefeningen (5 à 10 minuten per dag) geremd. Hierdoor krijgen het lichaam en de hersenen weer de rust die het beide nodig heeft om zich verder te ontwikkelen.

Bekijk en/of deel de folder!

Met onder andere de uitleg van bepaalde reflexrestanten in combinatie met leerproblemen.
Folder reflexrestanten

Heeft u interesse in deze screening of heeft u hierover een vraag?
Neem gerust contact met mij op.
Ik wil graag contact

UA-37553256-1